Što su to električne cigarete?

 

Električna cigareta stvorena je kao zdravija i štedljivija alternativa klasičnoj cigareti. Riječ je o elektroničkom uređaju koji simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine. I dok jedni elektroničnu cigaretu koriste kao pomoć kod prestanka pušenja, drugima predstavlja zdraviju zamjenu za stvarnu cigaretu.

 

Na koji način funkcioniraju električne cigarete?

 

Električna cigareta ima tri osnovne komponente: bateriju, uložak ili tank ispunjen nikotinskom bazom e tekućine i raspršivač. Raspršivač djeluje kao grijač kada se cigareta uključi. Kada se električna cigareta koristi, raspršivač se zagrijava što uzrokuje proizvodnju pare. Elektronička cigareta pušaču pruža potpuno iskustvo klasične cigarete, ali bez nekih štetnih sastojaka kao što su katran i ugljični monoksid.

 

Kako upaliti električnu cigaretu?

 

Napredna tehnologija omogućila je proizvođačima da instaliraju automatsko uključivanje cigarete kada pušač želi uvući ‘dim’ cigarete. Međutim, trenutno na tržištu postoje električne cigarete koje imaju ručnu sklopku (gumb) koju morate pritisnuti kada želite povući paru i takav sustav je trenutno najpopularniji.

 

Kako znam da je prazna baterija na električnoj cigareti?

 

Većina proizvođača električne cigarete u cigaretu ugrađuje pokazatelj da je baterija pri kraju. Najrasprostranjeniji oblik je pulsirajuće LED svijetlo na gumbu baterije, a na nekim modelima pronalazimo indikatore istrošenosti/kapaciteta baterije na malenim LCD ekrančićima. Međutim, još jedan način da provjerite je li baterija pri kraju jest da pokušate uvući ‘dim’ cigarete. Ukoliko je para vrlo slaba, to znači da morate napuniti bateriju.

 

Koji je životni prosjek baterije na električnoj cigareti?

 

Različiti proizvođači koriste baterije različite kvalitete i o tome najviše ovisi koliko će trajati. U prosjeku, većina baterija električnih cigareta traje otprilike nekoliko sati, dok neke mogu potrajati nekoliko dana, što uvelike ovisi i o načinu i učestalosti uvlačenja pare. Nakon toga bateriju je potrebno napuniti. Što se tiče same baterije, njezin vijek trajanja je minimalno 300 ciklusa pražnjenja i punjenja, dok su punjači za baterije trajni.

 

Što su to raspršivači (atomizeri) za električne cigarete?

 

Raspršivači su najvažniji dio same električne cigarete jer uzrokuju proizvodnju pare. Kao što smo već napomenuli, raspršivači se tijekom udisanja ‘dima’ cigarete zagrijavaju te pretvaraju e-tekućinu u paru. Na tržištu postoje različiti raspršivači sa različitim otporima (mjereno u ohm), a zavisno o jačini otpora glave grijača, potom i jačini/snazi baterije, dobivamo veću ili manju proizvodnju pare, i to u obujmu pare i jačini udarca na grlo, tkz. “throat hit”.

 

Što su to e-tekućine?

 

E- tekućine služe za nadopunjavanje praznih uložaka, odnosno tankova. Riječ je o otopini koja sadržava nikotinsku bazu ( u raznim jačinama, mjereno u mg/ml ), te 2 osnovna sastojka u različitim mjernim odnosima: propilni glikol i biljni glicerin. Oba sastojka se naveliko koriste u prehrambenoj industriji decenijima i smatraju se posve bezopasnima na zdravlje ljudi. E tekućina se uslijed djelovanja toplinske energije pretvara u paru koju konzument udiše, stvarajući potpunu repliku dima klasične analogne cigarete, te daje poznati osjećaj peckanja grla (throat hit) bez kojeg pušači ne mogu.

Prednosti e tekućine naspram dima, odnosno konzumacije analogne cigarete su višestruke:

  • iznimno bogata ponuda različitih okusa ( duhanski, voćni, kolačni, napitci i sl. )
  • nema neugodnog, iritantnog i nametljivog mirisa kao što je slučaj sa dimom obične cigarete
  • ne postoji mogućnost uključivanja protupožarnih sustava
  • para e tekućine se zadržava u prostoru 10 sekundi nakon čega se rasplinjuje, za razliku od dima analogne cigarete koji se lijepi za strop, namještaj, zavjese, plahte, zube, prste i djeluje destruktivno
  • para e tekućine ne djeluje na okolne ljude, stoga nema pasivnog pušenja.
  • para e tekućine ne sadrži katran, ugljični monoksid i na tisuće dokazanih kancerogenih kemikalija koje pronalazimo u običnoj cigareti
  • para e tekućine daleko je zdravija alternativa dimu analogne cigarete
  • i mnogi drugi pozitivni čimbenici

 

Da li se mogu otrovati sa nikotinom iz električne cigarete?

 

Nije moguće trovanje nikotinom koristeći elektroničku cigaretu. Razina nikotina kod udisanja električne cigarete znatno je niža nego kod udisanja klasične cigarete.

 

Da li mogu pušiti električne cigarete na mjestima gdje je zabranjeno pušenje?

 

S obzirom da je riječ o pari a ne o štetnom dimu, električna cigareta može se pušiti/pariti u zatvorenom prostoru gdje je pušenje inače zabranjeno.

 

Koliko moram imati godina da bi mogao kupiti/koristiti električnu cigaretu?

 

Kao i kod klasičnih cigareta, kako biste kupili električnu cigaretu morate biti punoljetna osoba (18+).